Duurzaamheid

Wij doen ons best om over de hele breedte zo duurzaam mogelijk te werken. Hoe we dat doen lees je op deze pagina.

Water

Voor het spoelen van de toiletten maken we sinds 2019 geen gebruik meer van drinkwater. Met de verbouwing van de toiletgroep hebben we gelijk een apart systeem voor de toiletspoeling aan laten leggen dat gebruik maakt van grondwater.

Het sproeien van de tuin beperken we zoveel mogelijk. In de loop der jaren is het grootste deel van de tuin aangepast door plantensoorten te kiezen die goed tegen langere periodes van droogte kunnen. Waar we nog wel bij uitzondering moeten sproeien maken we gebruik van grondwater uit een bron op eigen terrein.

Verwarming

We hebben twee vormen van verwarming in de gebouwen van de theetuin. In de kleine zaal staat een stalen houtkachel, en in de serre een pelletkachel. Hier hebben we voor gekozen omdat we onze gebouwen meestal slechts voor kortere periodes (één of twee dagdelen) moeten verwarmen. Het is dan belangrijk dat je in relatief korte tijd de ruimtes kunt verwarmen. Hiervoor is een systeem met bijvoorbeeld een warmtepomp niet geschikt (in het woonhuis hebben we sinds 2012 wel een warmtepompsysteem, en daar zijn we heel tevreden over).

Het hout dat we stoken in de houtkachel komt tot nu toe volledig van eigen terrein (bomen en takken die voor onderhoud moesten worden gekapt of gesnoeid). De pellets die we in de pelletkachel gebruiken komen uit Nederland en niet van ver weg (Oost Europa of zelfs Noord Amerika) zoals soms het geval is bij de goedkopere houtpellets.

Electriciteit

Sinds begin 2020 hebben we 56 zonnepanelen waarmee we vrijwel helemaal zelfvoorzienend zijn qua electriciteit voor zowel de theetuin als het woonhuis.

Voor zover we nog electriciteit moeten kopen is dat volledig groene stroom.

Hergebruik

Waar mogelijk maken we gebruik van eerder gebruikte materialen. In de tuin zijn dat bijvoorbeeld stapelmuurtjes van bakstenen en betonklinkers. De tribunes in het tuintheater zijn opgebouwd met bakstenen en grindtegels die we tweedehands hebben aangeschaft. Ook een groot deel van het meubilair in de theetuin zijn bij ons aan een tweede ronde begonnen.

De potten waarin we planten opkweken en verkopen zijn allemaal “krijgertjes”. Zulke potten kunnen zonder problemen meerdere keren worden gebruikt. Dus als je planten bij ons koopt en je hebt zelf geen bestemming voor de lege potten mag je die altijd weer naar ons terugbrengen. Wij gebruiken ze dan opnieuw.