Agenda


Beelden in de tuin

t/m eind oktober

Meer informatie
Dit jaar zijn er in de tuin beelden te zien van maar liefst vier verschillende kunstenaars uit de regio.

Ria Wiltingh haar werk bestaat uit beelden van steen en van Stone Art. Mensen, hun uitdrukkingen en bewegingen zijn haar inspiratiebron, waarbij zij bij het beeldhouwen de al bestaande vorm en structuur van de steen. Bij de Stone art kunst kan ze meer expressie gebruiken, zoals bijvoorbeeld dansende vrouwen of turnsters.

Henk Schippers maakt ook beelden in steen. Ria en Henk hebben hun atelier Beeldig Buiten op een paar honderd meter van de theetuin, op IJselweg 19. Zie ook https://riawiltingh-expo.nl/


Louise Bierhuizen
schrijft over zichzelf: “Na jaren geschilderd te hebben ben ik 12 jaar geleden begonnen met keramiek. Al snel volgde mijn eerste experimenten met klei. De fijne kneepjes heb ik bij Jozef Kemperman in Doetinchem geleerd.
Ik ben voortdurend op zoek naar innovatie uitdagingen en verrassende vormen. Mijn werk is zowel figuratief als abstract en wordt afgewerkt met glazuur- engobes – oxides of pigmenten. Pit-fire en Raku stook zijn voor mij ook een geliefde methode om af te werken.” Meer info  www.berk.exto.nl

Dolf Bierhuizen heeft zijn passie voor het beeldhouwen pas op latere leeftijd ontdekt. Een beeld ontstaat bij hem niet gedurende het beeldhouwproces maar juist ervoor door goed naar het hout te kijken en er in te kruipen. Het vormen van de beelden door de combinatie van zijn handen, fantasie, creativiteit en volharding blijft altijd de grootste uitdaging.
Zijn grote voorbeelden zijn Henri Moore met zijn grote liggende Beelden en Alberto Giacometti met zijn lange smalle beelden.

Vanaf 2010 hebben Dolf en Louise achter hun woning aan de Haarloseweg 6 in Borculo Beeldentuin AJ & LW Bier. Kijk voor meer info www.ajbier.exto.nl


Expositie Eline Schaafsma en Willem Pasman

Woensdag 3 augustus t/m zaterdag 29 oktober

Meer informatie

Eline Schaafsma is een gepassioneerd natuurfotograaf, woonachtig op de Veluwe.

Haar fotografie wordt getypeerd door het maken van sfeerbeelden, vaak met tegenlicht of silhouetten. Ze vindt het heerlijk om in de natuur rond te struinen, op zoek naar wild.

Zo’n 5 jaar geleden begon het fotograferen met het scherp vastleggen van met name dieren. Inmiddels is het meer dan alleen het registreren van het onderwerp, de omgeving is minstens net zo belangrijk. Daarnaast zijn mooie lichtomstandigheden en mist van belang om de goede sfeer te creëren.  

Ook het projectmatig fotograferen geeft vaak mooie resultaten. Zo heeft Eline vorig jaar vele ochtenden in een tentje gezeten om uiteindelijk een jonge steenuil in tegenlicht te fotograferen. Als dit dan na heel veel geduld eindelijk lukt, geeft dat veel voldoening. Twee van deze foto’s van het uilenproject zie je ook in de expositie terug.

Meer foto’s zijn te vinden op instagram.com/elineschaafsma/


Optreden Gott Folk!

Zondag 14 augustus 14.30 uur

Meer informatie
Gott Folk! – Holländsk Spelmansduo

Onder de naam “Gott Folk!” spelen twee Nederlandse rasmuzikanten volksmuziek uit Zweden.

Jos Koning, al decennia lang toonaangevende violist van rock tot folk, heeft zich de laatste jaren vol overgave gewijd aan de nyckelharpa, de Zweedse sleutelviool. Jos heeft tientallen jaren in Zweden gewoond en kent de cultuur en de muziek op zijn duimpje. Zweedse folk spelen op nyckelharpa was een lang gekoesterde wens die nu in vervulling gaat.

Leo de Kruis is een multi-instrumentalist die ook al sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw actief is in de folkmuziek. Hij speelt in Gott Folk! accordeon en flat-back bouzouki, twee instrumenten die beide een prachtige combinatie vormen met Jos’ nyckelharpa.

Het repertoire bestaat uit traditionele, maar ook nieuw geschreven dansmelodieën zoals polska’s en gånglåts. Swingende, maar ook prachtige gedragen, soms zelfs klassiek klinkende stukken komen  voorbij.

Behalve instrumentaal staat Gott Folk! ook vocaal zijn mannetje. Zo staan er o.a. zeemansliedjes en dansliedjes op het programma, soms in het Zweeds maar ook regelmatig vertaald in het Nederlands. Zo kan het publiek de prachtige verhalen goed volgen en ook enkele regels in het Zweeds meezingen.

Al met al een zeer boeiend programma, dat voor veel mensen waarschijnlijk een eerste kennismaking met Zweedse muziek zal zijn. Een kennismaking die zeker zal bevallen! www.gottfolk.nl


Demonstraties beeldhouwen in hout en steen

Zondag 21 augustus 11.00 tot 17.00 uuur

Meer informatie

Ria Wiltingh, van Atelier Beeldig Buiten in Vierakker, geeft op deze dag een demonstratie beeldhouwen. Samen met haar partner Henk Schippers zal ze laten zien welke technieken (hakken, veilen en polijsten) er worden gebruikt om uit een stuk steen een beeld te creëren. Voor iedereen die dat wil is het mogelijk om een mini workshop te doen van ongeveer een uur, waarbij met een klein steentje de technieken kunnen worden geoefend (let op, er is een maximum aantal deelnemers van 5 per uur).  De kosten voor gebruik van materiaal en voor het steentje zijn 5 euro.

In de tuin zijn verder beelden te zien van Ria en Henk en het is mogelijk om een afspraak te maken voor een dagworkshop beeldhouwen of textiel beelden maken. Ria kan de mogelijkheden (bijv voor een familie, vrienden of bedrijfsuitje) dan toelichten.

Ook Louise en Dolf Bierhuizen verzorgen vandaag demonstraties.

Louise Bierhuizen is keramiste in hart en ziel. Zij is altijd op zoek naar innovatie , uitdagingen en verrassende vormen

Wat haar aantrekt aan abstractie is de spanning die het opwekt met betrekking tot het eindresultaat. Zij werkt alles af met glazuren  pigmenten  en  engobes. Vaak werkt ze haar keramiek ook af d.m.v.  Pit fire – Raku  of  Naked Raku stook.

Dolf Bierhuizen is beeldhouwer en vormgever in hout. Na 40 jaar in de slagerij heeft hij deze stap 20 jaar geleden gemaakt. Een beeld ontstaat bij hem niet tijdens het beeldhouwproces maar juist ervoor door goed naar het hout te kijken en als het ware erin te kruipen. Zijn Beelden worden super afgewerkt met olie voor binnen of beits voor  buiten.


Verhalen in de Theetuin met Ailun Elzenga

Zondag 28 augustus 14.00, 15.00 en 16.00 uur

Meer informatie
Een muzikale vertelvoorstelling waarin je je als luisteraar kan laten meevoeren met de beelden en klanken. Verhalenvertelster Ailun Elzenga brengt samen met muzikant Richard van Schie een verhaal voor jong en oud (vanaf 5 jaar). Om nog even de zomer te vieren!  Ailun vertelt op sprankelende wijze en weet een verhaal levendig te brengen, aangevuld met de fijnzinnige gitaarmuziek van Richard.  

Toegang: gratis, vrije gift na afloop wordt gewaardeerd.  


Rondje Klassiek met Johannette Zomer

Zondag 4 september

Meer informatie
Volgt

“Dag van de Vergankelijkheid”

Zondag 18 september

Meer informatie
Volgt

Verhalen in de Theetuin met Gemma en Jan Alfrink

Zondag 25 september 14.00, 15.00 en 16.00 uur

Meer informatie
Volgt

Verhalen in de Theetuin met Gery Groot Zwaaftink

Zondag 23 oktober 14.00, 15.00 en 16.00 uur

Meer informatie
Volgt

Tuinklussendag

Zondag 30 oktober 9.30 – 16.30 uur

Meer informatie
Volgt